Verpleegkunde & Psychiatrie richt zich op de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige in de GGz. Verpleging en begeleiding van cliënten komen aan bod, de ervaring van de cliënten zelf, de rol van familie en vrienden, en de positie van verpleegkundigen in een multidisciplinair team. Verpleegkunde en Psychiatrie is er voor verpleegkundigen die willen werken vanuit de herstelvisie en die de gezonde kant van de kant van de cliënt willen versterken. Wetenschappelijke kennis komt hierbij van pas, maar de ervaring van alle betrokkenen staat voorop.

Beter luisteren

Verpleegkundigen doen vaak zo afstandelijk en luisteren niet goed. Ze mogen best wat meer belangstelling tonen. Als ik heb geautomutileerd is er daarna niemand die aan me vraagt hoe ik me nu voel. Dat extra beetje belangstelling zou me heel goed doen. Ik bel dan mijn zuster op, om weer een beetje tot mezelf te komen. Zij maakt zich soms zorgen omdat ze niet altijd telefonisch bereikbaar is. Ze vindt ook dat ik dan bij de verpleging terecht zou moeten kunnen.

Humor als verpleegkundige interventie

Boek Humor als verpleegkundige interventie door Marcellino Bogers, uitgever Elsevier Gezondheidszorg. De schrijver is vroeger werkzaam geweest als verpleegkundige in de psychiatrie en heeft nu van lachen zijn werk gemaakt, cabaretier. Hoe is het mogelijk om verpleegkundige te zijn zonder gevoel voor humor?

Eigentijds verpleegkundig kantoor


Is jouw kantoor ook zo rommelig? Bij ons in elk geval wel. Als ons kantoor het kantoor van een verzekeringsmaatschappij zou zijn, dan zou ik m'n verzekering ergens anders afsluiten. Misschien is een eigen Wiki voor je team de oplossing?

Ypsilon organiseert fotowedstrijd voor patienten

In het kader van het 25-jarig jubileum wil Ypsilon patiënten verlokken om mee terug te blikken op hoogtepunten. Anno 2009 worden mensen met schizofrenie uitgenodigd om die hoogtepunten, hun persoonlijke verrijkingen, behaalde diploma’s, het positieve waar ze naar streven, eigenlijk alles wat zij als “gelukt” ervaren, vast te leggen op foto. Uit de ingezonden foto’s wordt een collectie samengesteld van 15 foto’s die op diverse plekken in het jubileumjaar te zien zal zijn. Als afsluiting zal museum het Dolhuys in Haarlem de collectie exposeren.
Zie Fotowedstrijd.

Praten en doen bevordert herstel psychiatrische patiënt

Het samen met andere cliënten werken in de tuin of met het vee op een zorgboerderij, of in een houtwerkplaats, in combinatie met individuele therapieën, stimuleert psychiatrische patiënten om (weer) nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe verbindingen aan te gaan met de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut bij drie therapeutische (leef)werkgemeenschappen.

Cliënten psychiatrie willen meer aandacht voor herstel

Cliënten in de psychiatrie vinden dat ze onvoldoende aandacht krijgen voor zaken als persoonlijk herstel en rehabilitatie. Ze willen meer de dingen uit het verleden op een rijtje zetten, ontdekken wat ze in het leven verder willen en ondersteuning om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ook eenzaamheid is een gebied waarop meer ondersteuning gewenst wordt. Eén op de drie cliënten krijgt naar het eigen oordeel op deze gebieden te weinig hulp. Wel is er voldoende aandacht voor meer praktische zaken als het innemen van medicijnen of het invullen van formulieren. Lees verder >>

Scheurkalender Psychiatrie 2009

SCIP geeft voor het vierde jaar op rij de Scheurkalender van de Psychiatrie uit. Een hartstikke leuke kalender met grappen en grollen van cliënten. Iedere dag een lach of een traan. Het is nog niet te laat. Bestellen!

Boeken, film en tv

Natuurlijk mag een rubriek over boeken, film en tv, niet ontbreken op Verpleegkunde & Psychiatrie. Nee, geen rubriek voor nerds en boekenwurmen, hoewel zij zeker aan hun trekken zullen komen. De rubriek wil de bezoeker van de site stimuleren om zich te informeren over de huidige ontwikkelingen in de psychiatrie en zodoende enthousiast te blijven over haar of zijn werk. Om de boeken in deze rubriek te lezen hoef je geen academicus te zijn omdat vooraanstaande psychiaters steeds leesbaarder boeken het licht doen zien. Bij ieder boek die in deze rubriek zal worden besproken zal de leesbaarheid vooropstaan. Is het boek uitgesproken academisch, maar het bespreken waard, dan zal dit worden aangegeven. Uiteraard zullen ook boeken en films, die raakvlakken hebben met psychiatrie hebben, de revue passeren.
Veel leesplezier!

Paul Brussée

Visie van Verpleegkunde & Psychiatrie

De verpleegkundige begeleidt cliënten die de kwaliteit van hun leven willen verbeteren, met oog voor hun eigen keuzes en tempo. Ook mensen die beperkingen ervaren door een psychiatrische ziekte, of door verslaving, geven hun leven een eigen richting en inhoud. Ieder mens heeft het in zich om daarbij aan herstel en verbetering te werken en beperkingen hoeven niet op elk levensgebied bepalend te zijn. De verpleegkundige ondersteunt en motiveert, en helpt de cliënt zijn of haar (on)mogelijkheden te leren kennen.

Doel van Verpleegkunde & Psychiatrie

Verpleegkunde & Psychiatrie heeft als leitmotiv: “Opkomen voor de cliënten vanuit de invalshoek van verpleegkundigen”. Onze focus richt zich op verplegen, familie en cliënten - met als doel om toepasbare, bruikbare info te geven voor de praktijk van verpleegkundigen die willen begeleiden vanuit de herstelvisie en de gezonde kant van de cliënt willen versterken, samen met ervaringsdeskundigen (familie en cliënten), onder gebruikmaking van de laatse wetenschappelijke inzichten.

Onafhankelijke website

Verpleegkunde & Psychiatrie is een onafhankelijke website. Wij zijn niet verbonden aan een GGZ-instelling en ontvangen geen sponsoring van bedrijven. De redacteuren schrijven in alle vrijheid en op persoonlijke titel. Verpleegkunde & Psychiatrie komt voort uit de B-verpleegpost.

Redactie Verpleegkunde & Psychiatrie

Inzenden losse bijdragen en algemene inlichtingen: info@verpleegkundepsychiatrie.nl

Anja Eliasson – cartoons
Anoek van Straten – medewerker studenten voor studenten
Bart van Loon – medewerker studenten voor studenten
Ber Oomen – medewerker en initiatiefnemer van steiger congres
Coen Schaap – initiatiefnemer, webmaster, eindredacteur en medewerker geen bijzonderheden
Hans Biek – medewerker herstel en rehabilitatie
Lennert van der Klis - medewerker herstel en rehabilitatie
Marika van der Putte – medewerker herstel en rehabilitatie
Marlies Dekker - medewerker herstel en rehabilitatie
Mathilde Bos – hoofdredacteur redactioneel, wetenschap in de praktijk en herstel en rehabilitatie
Paul Brussee – medewerker boeken, film en TV


Realisatie website

Shift-F16

Medewerkers gezocht

De redactie van Verpleegkunde & Psychiatrie is op zoek naar medewerkers die ons team willen versterken. We zoeken ervaringsdeskundigen, ggz-verpleegkundigen en anderen die kunnen bijdragen. Lees verder >>

Columnisten gezocht

Heb je belangstelling voor het schrijven van columns over psychiatrie, verpleegkunde en herstel? Zie de oproep Nieuwe medewerkers gezocht.