Verpleegkunde & Psychiatrie richt zich op de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige in de GGz. Verpleging en begeleiding van cliënten komen aan bod, de ervaring van de cliënten zelf, de rol van familie en vrienden, en de positie van verpleegkundigen in een multidisciplinair team. Verpleegkunde en Psychiatrie is er voor verpleegkundigen die willen werken vanuit de herstelvisie en die de gezonde kant van de kant van de cliënt willen versterken. Wetenschappelijke kennis komt hierbij van pas, maar de ervaring van alle betrokkenen staat voorop.

Pingpongen

Als het gaat om rehabilitatie dan denken we vaak aan grote dingen. Toch kan het ook – of misschien we juist- beginnen met iets kleins waardoor iemand heel even het gevoel krijgt ‘weer echt te leven’. Hieronder een bericht van een ervaringsdeskundige:

Zelfspot

Soms willen de pillen niet gemakkelijk door de keel. Het lijkt dan te helpen om tijdens het slikken even je hoofd achterover te kiepen. Een vroegere cliënt heeft dit truckje zo doorontwikkeld dat hij altijd een sprongetje maakte bij het doorslikken. Ik kan me herinneren dat ik dat een indrukwekkend moment vond – deze man was n.l. meer dan twee meter lang. Wanneer ik hem zijn pillen gaf dan lette ik er op dat hij niet te dicht in de deuropening stond. Toen hij weer eens opgenomen was kwam ik hem tegen. Ik was zijn naam vergeten en zei: “Ik ken u van jaren geleden.” Hij antwoordde: “Ja, ik ken u ook. Ik ben die man met dat wereldberoemde hupje!”

Buitenland stage

Met een gedreven blik in mijn ogen loop ik door de hogeschool op zoek naar uitdagingen en kennis. Nog maar een jaartje te gaan en ik heb mijn HBO diploma! Een mooie opstap voor vervolg opleidingen. Maar eerst, hoe maak ik het interessant en uitdagend genoeg voor mijzelf? Nou die oplossing heb ik gevonden.. tussen de folders op de 4e etage! De titel roept mij.. : 'Wil jij dit jaar op stage in het buitenland?' Hmm, dat klinkt wel uitdagend.. maar even meer informatie vragen!

DBC, zorgverzekeraar en privacy

Zorgverzekeraars vragen aan cliënten om toestemming om hun medische dossier te mogen inzien. Dit om te controleren of de zorginstellingen wel datgene leveren wat zij declareren via het DBC systeem. Op zich niet zo'n slecht idee zou je zeggen. Alleen is wel de privacy van de cliënt hiermee in het geding. Voor de cliënt niet zo leuk, dat zijn hele hebben en houwen bij de zorgverzekeraar ter inzage ligt.
Elke cliënt zou dit moeten weigeren om privacyredenen. Het wordt dus hoog tijd dat cliënten hierover geïnformeerd worden. Lees bij Vrij Nederland het artikel Verzekeraar misbruikt patiënt en reageer.

Op naar het behandelhuis!


De Behandeling op mijn afdeling gaat veranderen en een spannende tijd is aangebroken.
Sinds dat ik deze zomer ben afgestudeerd werk ik bij het behandelprogramma psychotische stoornissen van de Symfora Groep. Nu is dat op zich niet zo bijzonder maar wat met het programma gaat gebeuren des te meer. Wat houdt deze verandering dan precies in?

‘Moeilijke patiënten’, wat vinden ze er zelf van?

De moeilijkste cliënten komen soms terecht in een KIB zoals die van Palier in Den Haag. Het gaat om mensen die bijv. veelvuldig (verbaal) agressief zijn en/of in de interactie met het team in een negatieve spiraal zijn terecht gekomen. In de KIB worden dergelijke cliënten strikt en consequent bejegend en treedt vaak verbetering op. Onderzoekster Mathilde Bos heeft uitgezocht wat nu de succesfactoren zijn in de behandeling bij de KIB, bezien vanuit de beleving van de cliënten. Het onderzoek zal binnenkort gepubliceerd worden en zal op deze website door Mathilde zelf worden toegelicht. Enkele bevindingen, die belangrijk zijn voor verpleegkundigen, mogen we nu al prijsgeven:

Ziek

Op 10 november a.s. verschijnt de nieuwe psychologische thriller van Martine Kamphuis: Ziek. De thriller heeft het psychiatrisch ziekenhuis als decor en in het verhaal spelen misstanden rondom separeerverpleging en communicatieproblemen tussen artsen en verpleegkundigen een rol.

Omschrijving Ziek: Joris is ontrouw, ontdekt zijn vrouw Rosa, die net als hij in het psychiatrisch ziekenhuis werkt. Ze verlaat hem om een nieuw leven op te bouwen, maar blijkt hem toch moeilijk los te kunnen laten. Wat Rosa niet weet is dat er met Joris zelf iets helemaal niet in orde is. Een van zijn gevaarlijkste patiënten heeft dat wel in de gaten en wil munt slaan uit de chaos in het leven van zijn psychiater. De man deinst er niet voor terug ook Rosa in zijn plannen te betrekken.

Martine Kamphuis is werkzaam als psychiater en gebruikt haar persoonlijke ervaringen om een realistisch beeld te schetsen van het leven in een psychiatrisch ziekenhuis. In 2006 debuteerde zij met de psychologische thriller Vrij, die evenals de eropvolgende boeken Ex en Kift, goed werd ontvangen.