Verpleegkunde & Psychiatrie richt zich op de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige in de GGz. Verpleging en begeleiding van cliënten komen aan bod, de ervaring van de cliënten zelf, de rol van familie en vrienden, en de positie van verpleegkundigen in een multidisciplinair team. Verpleegkunde en Psychiatrie is er voor verpleegkundigen die willen werken vanuit de herstelvisie en die de gezonde kant van de kant van de cliënt willen versterken. Wetenschappelijke kennis komt hierbij van pas, maar de ervaring van alle betrokkenen staat voorop.

Leerstijlen van Kolb

Iedereen heeft een eigen leerstijl, dat weten we allemaal!
En gelukkig maar, want het zou toch een mooie boel worden op de afdeling als we allemaal denkers hebben die uren aan onderzoek besteden voor ze daadwerkelijk het plan uitvoeren, of alleen maar doeners die allemaal de handen uit de mouwen steken om direct aan de slag te gaan.

Het fijne van een team is om juist een goede combinatie te hebben tussen deze stijlen. Maar welke stijlen zijn er nou allemaal? De leerstijlen zijn ontwikkeld door David Kolb en staan in een cirkel omschreven. Deze is momenteel het meest gebruikte model in onderwijs, management en zorg. Hieronder even kort de uitleg van de 4 stijlen:

De bezinner
kijkt hoe anderen een probleem aanpakken en denkt eerst na voordat hij iets doet. Hij ziet veel oplossingen, omdat hij een probleem vanuit veel standpunten kan bekijken. Daardoor neemt hij beslissingen soms traag.

De denker is goed in logisch denken en redeneren. Hij probeert algemene regels te ontdekken en leert het liefst uit boeken. Het is belangrijker dat ideeën logisch zijn, dan dat ze praktisch uitvoerbaar zijn.

De beslisser
plant een taak en voert die uit. Hij is niet zo geïnteresseerd in theorieën. Hij doet het goed in conventionele intelligentietesten. Houdt zich liever bezig met technische problemen dan met mensen.

De doener houdt van experimenteren en lost problemen op door iets uit te proberen. Hij past zich goed aan, aan nieuwe situaties. Soms kan een doener drammerig overkomen in zijn dadendrang.

Maar hoe weet je nou wat jij bent?
Op internet zijn veel testen te vinden om te ontdekken welke leerstijl het beste bij jou past. Via een zoekmachine is veel informatie hierover te vinden en kan je testjes doen die maar enkele minuten duren om zo jouw stijl te ontdekken!
(zoek op: leerstijlen test of Kolb)

In tijden van een sollicitatie is het erg handig om dit te weten. Zo kan je dit benoemen in je sollicitatiebrief of je sterke punten benoemen als hier om gevraagd wordt in een gesprek. (want elke leerstijl gaat gepaard met sterkte en zwakkere kanten)

Kennis is macht, dus doen die test!