Verpleegkunde & Psychiatrie richt zich op de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige in de GGz. Verpleging en begeleiding van cliënten komen aan bod, de ervaring van de cliënten zelf, de rol van familie en vrienden, en de positie van verpleegkundigen in een multidisciplinair team. Verpleegkunde en Psychiatrie is er voor verpleegkundigen die willen werken vanuit de herstelvisie en die de gezonde kant van de kant van de cliënt willen versterken. Wetenschappelijke kennis komt hierbij van pas, maar de ervaring van alle betrokkenen staat voorop.

Knock Out van Rein Gerritsen

Wanneer je in de psychiatrie werkt en daar boeken over wilt lezen dan verval je al snel in het lezen van de standaard literatuur. Je leest wetenschappelijke werken van gerenommeerde psychologen en psychiaters of de toegankelijke boeken van die andere psychiaters die graag in het voetlicht staan. Maar zo vergeet je dat psychiatrische patiënten gewone mensen zijn en niet een object van ons vak.
Patiënten zijn vaak diep gezonken maar zij hebben, net als u en ik, een groot potentieel. De meesten van hen kunnen niet meer bij dit potentieel komen. Rein Gerritsen (komend uit de grote criminaliteit en ooit opgenomen in een TBS kliniek) kon dit wel. Daarom is zijn autobiografie Knock Out zo’n fascinerend boek. Dit boek laat je niet vergeten dat in de cliënt op de afdeling wel eens een mens kan zitten die zijn leven radicaal zal gaan veranderen. Lees dit boek!