Verpleegkunde & Psychiatrie richt zich op de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige in de GGz. Verpleging en begeleiding van cliënten komen aan bod, de ervaring van de cliënten zelf, de rol van familie en vrienden, en de positie van verpleegkundigen in een multidisciplinair team. Verpleegkunde en Psychiatrie is er voor verpleegkundigen die willen werken vanuit de herstelvisie en die de gezonde kant van de kant van de cliënt willen versterken. Wetenschappelijke kennis komt hierbij van pas, maar de ervaring van alle betrokkenen staat voorop.

Patiëntenparticipatie

‘Als jullie verpleegkundigen nu eens net zoveel met ons zouden praten als over ons, dan zouden we pas iets aan de hulpverlening hebben.’

Veel studies wijzen uit dat patiëntenparticipatie leidt tot een betere kwaliteit van zorg, meer therapietrouw, betere gezondheid en een hogere patiënttevredenheid. Uit onderzoek blijkt echter dat, ondanks al onze goede voornemens er nog steeds veelvuldig voor de patiënt gedacht en gehandeld wordt in plaats van mét de patiënt.

Auto

Trots had mijn collega zijn nieuwe tweedehands auto voor de deur van het paviljoen geparkeerd. Het was een mooie witte Renault 4, met wat kleine roestplekjes, maar die zou hij nog wel behandelen. Toen hij na afloop van zijn dienst weer wilde vertrekken, bleek zijn witte Renault 4 bijna helemaal oranje geverfd. Een jonge mannelijke patiënt had mijn collega willen verrassen en had met een pot menie niet alleen de roestplekken, maar bijna de hele auto behandeld. Het commentaar van de patiënt was: “Nou ik dacht, dan kan ie daar ook niet meer roesten”.

Boeiende serie Teleac

Vanavond om 18.20 uur begint Focus: "Een nieuwe reeks spraakmakende wetenschappelijke programma’s. Nieuwe ontdekkingen en inzichten op het gebied van psychologie, biologie, ruimtevaart, wetenschap en techniek staan centraal."
De eerste aflevering heet: Wie is hier gek? Kijken dus! (en vergeet de prachtige website niet!)

VPRO Boeken

VPRO Boeken, iedere zondagochtend Nederland 1, half twaalf, besteedt in haar uitzendingen regelmatig aandacht aan boeken over psychologie en psychiatrie. Afgelopen zondag ging het over de vermaarde psychiater prof. dr. Jan Bastiaans. Hij werd beroemd door zijn behandeling, met behulp van LSD, van mensen met een KZ Syndroom (KZ staat voor Konzentrationslager). Over zijn inmiddels zeer omstreden behandelmethode, zijn opkomst en ondergang, heeft dr. Bram Enning het boek De oorlog van Bastiaans geschreven. Een wetenschappelijk, leesbaar, boek voor iedereen die geboeid is door de geschiedenis van de psychiatrie.

Je zal het maar hebben

BNN zendt een mateloos boeiende serie uit over mensen waar 'een steekje aan los zit'.
Het programma heet "Je zal het maar hebben" en wordt elke dinsdag om 21.00 uur op 3 uitgezonden.
Kijk op Je zal het maar hebben