Verpleegkunde & Psychiatrie richt zich op de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige in de GGz. Verpleging en begeleiding van cliënten komen aan bod, de ervaring van de cliënten zelf, de rol van familie en vrienden, en de positie van verpleegkundigen in een multidisciplinair team. Verpleegkunde en Psychiatrie is er voor verpleegkundigen die willen werken vanuit de herstelvisie en die de gezonde kant van de kant van de cliënt willen versterken. Wetenschappelijke kennis komt hierbij van pas, maar de ervaring van alle betrokkenen staat voorop.

Visite

Een arts in een algemeen ziekenhuis vraagt tijdens het visite lopen naar je blinde darm of breuk. In de psychiatrie wordt er gevraagd naar de relatie, de dwanggedachtes en de depressies, iets wat de patiënten heel ongepast en genant vonden. Op een dag was er tijdens het visite lopen van de hoogleraar geen patiënt te bekennen. Wel hoorden we ineens heel hard het liedje van Lenny Kuhr, “Visite, visite, een huis vol visite”. Een groep patiënten had zich verschanst in de badkamer en hief als protest tegen deze manier van visite lopen dit lied aan.
De hoogleraar beende kwaad weg en dacht dat de verpleegkundigen het een en ander in scène hadden gezet. Maar door dit prachtige humorvolle protest van de patiënten was de manier van visite lopen op de agenda gezet.