Verpleegkunde & Psychiatrie richt zich op de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige in de GGz. Verpleging en begeleiding van cliënten komen aan bod, de ervaring van de cliënten zelf, de rol van familie en vrienden, en de positie van verpleegkundigen in een multidisciplinair team. Verpleegkunde en Psychiatrie is er voor verpleegkundigen die willen werken vanuit de herstelvisie en die de gezonde kant van de kant van de cliënt willen versterken. Wetenschappelijke kennis komt hierbij van pas, maar de ervaring van alle betrokkenen staat voorop.

Ken je klassiekers

De aanzet tot het schrijven van leesbare boeken over psychiatrie kwam van psychiater Jan Foudraine. In 1971 schreef hij het inmiddels klassiek geworden boek: Wie is van hout .... Wil je als psychiatrisch verpleegkundige weten waarom wij handelen en werken zoals we doen, dan ontkom je niet aan dit bijna 40 jaar oude boek. Het boek is voor een paar euro te koop op www.boekwinkeltjes.nl en te lezen op DBNL

Ook andere psychiaters uit die tijd schreven leesbare en vaak zeer persoonlijke boeken. Zoals de in die tijd befaamde hoogleraar psychiatrie, prof. Dr. P.C. Kuiper wiens Neurosenleer lange tijd verplichte leerstof is geweest. Over zijn twee jaar durende depressie en opname, schreef hij het indrukwekkende Ver Heen. Het boek is nog verkrijgbaar bij antiquariaten, maar is ook te lezen op DBNL Een andere psychiater uit die tijd, Frank van Ree schreef de biografie Dicht op de huid, waarin Van Ree, zichzelf niet sparend, vertelt over zijn leven en werk in de psychiatrie.

In het voetspoor van deze ‘oude meesters’ schrijven hedendaagse psychiaters boeken die een inspirerende kijk bieden op het dagelijks werk in de psychiatrie. Het zijn geen academische boeken. Slim en doordacht zijn ze wel. Een kleine greep: Te gek om los te lopen, Een loden last en De halve van Egmond van Bram Bakker, psychiater bij Dijk & Duin in Castricum. Onze hersenen en In de spreekkamer van de psychiater van Rene Kahn. Zijn boeken zijn diepgaander, maar niet minder toegankelijk. Rene Kahn is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Utrecht en afdelingshoofd psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.